Online magazines: 5 redenen om er nú een te maken

Online magazines: 5 redenen om er nú een te maken

Online magazines zijn niet meer weg te denken uit het medialandschap. Zoals digitale versies van relatiemagazines en glossy’s. Maar ook speciaal ontwikkelde online-magazineconcepten. Waarom zou je hier als organisatie voor kiezen? We zetten vijf voordelen op een rij.

Online magazines zijn er in allerlei soorten en maten. De een bedoelt hiermee een pdf-versie van een printmagazine, de ander een blog met artikelen over één thema. Wij focussen op een derde variant: online-magazineconcepten. Hiervoor zijn allerlei handige tools.

Zo maken wij regelmatig online magazines namens Nationale-Nederlanden met de tool H5mag. Want hoewel we bij Studio Reiz sterk geloven in de kracht van print, zijn we óók fan van online magazines. Waarom? We geven vijf redenen:

1. Je kunt verschillende soorten content combineren

Een online magazine biedt niet alleen ruimte voor tekst en foto’s. Maar ook voor video’s, geluidsfragmenten, animaties en social-mediaposts. Zo neemt KLM haar lezers in het magazine iFly mee naar het langste wandelpad ter wereld. Je verkent de ‘Appalachian Trail’ door tekst, foto’s en bewegend beeld. Inclusief een muziekje op de achtergrond.

De combinatie van geschreven en audiovisuele content past bij een van de contentmarketing-trends: meer aandacht voor videocontent. Door bewegend beeld aan je magazine toe te voegen, speel je in op de steeds kortere concentratieboog van mensen. En op de voorkeur van jonge doelgroepen voor video.

Nieuwe en bestaande content samenvoegen

Een online magazine leent zich ook goed voor de combinatie van bestaande en nieuwe content. Maak je een magazine over het thema vitaliteit? En staat er al een video over dit thema op je YouTube-kanaal? Of heb je hier laatst een blog over geschreven? Verwerk deze dan in je magazine. Grote kans dat nog niet al je lezers deze content hebben gezien.

Beeld: ‘Samen Deskundig’, een online magazine van Nationale-Nederlanden

2. Je content is meetbaar

Zodra je een magazine naar de drukker stuurt, ben je de controle kwijt. Je weet niet hoeveel mensen je blad echt openslaan. Of hoeveel lezers naar aanleiding van het magazine je website vervolgens bezoeken.

Kies je voor een online magazine? Dan zie je met de juiste instellingen precies hoe je magazine wordt gelezen. Hoe vaak wordt het geopend? Welke content wordt het best bekeken? En hoe vaak klikken lezers op links?

Leesstatistieken en online vindbaarheid

Sommige tools houden zelf dit soort statistieken bij. Andere worden gekoppeld aan Google Analytics. De inzichten die je hiermee krijgt, kun je gebruiken om je content te optimaliseren.

Daarnaast kun je met veel tools je content verbeteren voor zoekmachines. Hierdoor draagt je magazine ook bij aan de vindbaarheid van je organisatie. En hoe beter vindbaar je bent, hoe meer mensen je magazine lezen.

3. Je content is interactief

Doorklikken naar een pagina met meer informatie over het artikel dat je zojuist las. Of de video die je bekeek direct delen op Facebook of LinkedIn. Online magazines lenen zich goed voor interactie met en tussen je lezers.

En die interactiviteit loont. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek dat in het wetenschappelijke tijdschrift Computers in Human Behavior werd gepubliceerd. De onderzoekers maken onderscheid tussen twee mogelijkheden voor interactie: de inzet van ‘platformfeatures’ en ‘communicatiefeatures’.

Doorklikken of content delen

Platformfeatures geven lezers controle over de content die ze zien. Denk aan links waarop lezers kunnen klikken voor meer informatie. Of om een bepaald product te kopen.

‘Zorg voor interactie met je lezers: dat maakt je magazine aantrekkelijker.’

Communicatiefeatures stimuleren de interactie tussen lezers. In het magazine zelf, of juist daarbuiten. Zo kunnen lezers een artikel of video via social-mediabuttons delen op Facebook of LinkedIn. En met een reactie-button of interactieve poll peil je de mening van je lezers. Zo zorg je voor menselijke interactie binnen het online magazine.

Uit het onderzoek blijkt dat zowel interne als externe communicatiefeatures zorgen voor een interactieve ervaring. En die ervaring maakt dat lezers je online magazine aantrekkelijker vinden.

4. Je lezers waarderen een call-to-action

Wil jij je magazine gebruiken om je lezer iets te laten doen? Bijvoorbeeld om meer te lezen over de verzekering die je aanbiedt? Of om die verzekering meteen af te sluiten? Uit onderzoek blijkt dat lezers dit soort conversie-opties in online magazines verwachten én waarderen. Ze vinden bestelbuttons en links naar webpagina’s juist handig en niet storend. Als ze maar passen bij de content.

En: betekenisvolle buttons triggeren lezers meer om door te klikken dan een pijl of een ‘lees meer’-button. ‘Verken de route’ is dus aansprekender dan ‘Lees meer’.

Een match tussen je commerciële boodschap en je content

Dat magazines zich goed lenen voor het delen van een commerciële boodschap, blijkt ook uit het Mediabelevingsonderzoek 2020. Volgens dit onderzoek . Dit geldt voor print, maar ook voor de bijbehorende websites en apps.

Hoewel dit onderzoek niet gaat over relatiemagazines, is de verklaring voor de positieve reclamebeleving interessant. Volgens het onderzoek sluiten magazinereclames namelijk goed aan bij de persoonlijke interesses van de lezers. En bij de context van een magazine.

Zorg dus voor een goede match tussen je content en je commerciële boodschap. Net als Albert Heijn doet met het tijdschrift Allerhande. Bekijk je online een recept? Dan voeg je met één druk op de knop alle ingrediënten toe aan je boodschappenlijst. Die je vervolgens bestelt bij… Precies: Albert Heijn. Irritant? Nee. Handig? Ja!

5. Je kunt je content makkelijk, duurzaam en goedkoop verspreiden

Bij een printmagazine heb je te maken met druk- en verzendkosten. Een online magazine verspreiden via een nieuwsbrief, social media of je website is een stuk makkelijker en voordeliger. Ontdek je na publicatie een fout? Die heb je zo gecorrigeerd. En door geen papier te gebruiken, is je magazine een stuk vriendelijker voor het milieu.

Wil jij een online magazine om je lezers te bereiken?

Daar kunnen wij je bij helpen, van inhoud tot vormgeving. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.